Zakarpatské pelmeně jsou krásnou ukázkou toho, jak obyvatelé Podkarpatské Rusi dokážou nápaditě a tvořivě přepracovat recept a obyčejné jídlo tak povýšit na pravý kulinářský zážitek, a to i bez náročných vychytávek a exotických surovin (Recept na sibiřské pelmeně, které se rozšířily po celém území dříve ovládaném Sovětským svazem, najdete mezi staršími příspěvky)
Budeme potřebovat:
250 g hladké mouky
200 ml kefíru
300 g tučnějšího mletého hovězího, nebo ve směsi s vepřovým
3 větší cibule
150 g hub
250 ml smetany
olej a sádlo na smažení
sůl, pepř a papriku na dochucení
Postup:
Z kefíru, mouky a špetky soli vypracujeme tužší těsto tak, až se nebude lepit na ruce.
Do mletého masa najemno nastrouhejte 2 oloupané cibule, promíchejte a ochuťte pepřem a solí.
Třetí cibuli nakrájejte nadrobno a v kastrolu ji restujte na sádle, dokud nezačne zlátnout. Přidejte nakrájené houby (čerstvé nebo zmrazené) a restujte. Houby pustí vodu. Jakmile se voda začne odpařovat, osolte je, případně opepřete a opaprikujte podle vlastní chuti, a zalijte smetanou. Přiveďte k varu, sundejte z ohně a dejte bokem.
Těsto vyválejte do obdélníku o tloušťce 1 mm.
Celý povrch těsta potřete masovou směsí a sviňte do rolády.
Z rolády nařežte na 2 prsty dlouhé pelmeně.
Pelmeně osmažte ve fritéze nebo na pánvi na oleji dozlatova.
Během smažení přiveďte k varu houbovou omáčku.
Osmažené pelmeně vložte do omáčky a nechte je v ní za občasného míchání ještě 5 - 10 minut provařit.
Podávejte jako teplý předkrm, nebo hlavní chod.
Марьянка Безега