Syrniky jsou tvarohové (tvaroh = сир) lívance. Je to velká pochoutka. Běžně se podávají jako vydatná sladká snídaně, ale potěší i jako dezert po dobrém obědě nebo večeři. Servírují se suché s několika přílohami, ze kterých si pak můžeme vybrat, nebo je kombinovat.
Budeme potřebovat:
na těsto: 1 kg tvarohu
100 g cukru
200 g mouky
1 vejce
100 g rozinek
špetku soli
na přípravu: olej na smažení
mouku na obalení
pečící papír
jako přílohy: různé džemy, zavařené borůvky nebo jahody, zakysanou smetanu, ovocný nebo javorový sirup
Postup:
všechny suroviny na těsto smícháme, promícháme a necháme půl hodiny odpočinout. Troubu rozehřejeme na 150 stupňů a připravíme si plech vyložený pečícím papírem. Připravíme si misku s moukou. Na větší pánev nalijeme dostatek oleje a rozpálíme jej.
Z těsta uhněteme kuličky o něco menší než tenisový míček, obalíme je v mouce, v ruce je pak rozplácneme na placičky, které pak 2 - 3 minuty z každé strany osmažíme na pánvi. Osmažené syrniky naklademe na připravený plech a necháme je pak ještě 10 minut v troubě dopéct.
Během pečení můžeme do misek připravit přílohy - minimálně džem a kyselou smetanu. Syrniky jsou poměrně syté, na snídani postačí 3 - 4, jako dezert 1 - 2 kousky.
Марьянка Безега