Gastronomie

 

Podkarpatská kuchyně vychází ze surovin, které poskytovalo limitované horské zemědělství a pastevectví. Slovo limitované ale chápejte v oblasti kvantity. Co se kvality týče, jsou domácí podkarpatské potraviny, dostupné na trzích v každém městečku, svou vysokou kvalitou na míle vzdáleny produktům běžného potravinářského průmyslu. Patří sem především brambory, řepa, kořenová zelenina, zelí, fazole, kopr,  rajčata a papriky, telecí, vepřové a skopové maso a drůbež, uzený špek, mléko, tvaroh a brynza, kukuřičná mouka a samozřejmě houby a lesní plody.  Nalezneme zde silný vliv maďarské kuchyně (guláš, bograč, bánoš) ale i české (knedlíky, bramboráky) a dodnes se ještě setkáme se sovětskými šašliky a pelmeni.   

Jídlo obvykle začíná salátem ze sezónní zeleniny s koprem a kyselou smetanou nebo majonézou, mimo sezónu se podává marinovaná zelenina.  Následuje polévka, hustá a výživná. Boršč, bograč, hribnaja juška, polivka (silný kuřecí vývar), soljanka a v létě studená okroška. K polévce se jí chléb. Hlavní chod se podává v menší porci, než jsme zvyklí a jí se k němu chléb, i když je podáván s přílohou. Sem patří holubce, vareniky, pelmeně, šašlík, deruny (bramboráky), telecí se švestkami, guláš, různé varianty sekané a karbenátků, polenta, brambory se špekem a brynzou. Jako sladké pokrmy se podávají palačinky, syrniky, lívance, krupičná kaše a ovocné knedlíky, vždy s čerstvými nebo zavařenými lesními plody a zakysanou smetanou.

Postupně zde budeme uveřejňovat jednotlivé recepty

Babylonfest 2023

V sobotu. 16. 9. se náš spolek zúčastnil každoročního festivalu národnostních menšin Babylonfest....
Bograč

Bograč Bograč patří mezi nejznámější podkarpatská jídla. Původně to bylo jídlo pastevců, kteří...

Syrniky jsou tvarohové (tvaroh = сир) lívance. Je to velká pochoutka. Běžně se podávají jako...

Zakarpatské pelmeně jsou krásnou ukázkou toho, jak obyvatelé Podkarpatské Rusi dokážou nápaditě a...

Banoš je tradiční podkarpatské jídlo. Je to smetanová kukuřičná kaše, která se podává buď jako...

Základem této řidší, přesto energeticky vydatné polévky, jsou sušené praváky (біле гріби). Lze ji...

Pelmeně jsou masové taštičky, v podstatě ruské raviolli. Pocházejí ze Sibiře a v období Sovětského...

Boršč je podkarpatské i ukrajinské národní jídlo. Je to hustá zeleninová polévka na bázi červené...

Tato jednoduchá pochoutka se většinou připravuje na ohni, ale dá se to zvládnout bez problémů v...

Různé pokrmy z mletého masa se nabízí po celém území Podkarpatské Rusi. Často se skrývají i pod...

Přečtěte si

ppr-logo-white.svg
Jsme spolek přátel Podkarpatské Rusi,
krásné země, která byla kdysi součástí
Československé Republiky.
© 2024 PŘÁTELÉ PODKARPATSKÉ RUSI

Kontakt

+420 725 518 828

subcarpathia@seznam.cz