Banoš je tradiční podkarpatské jídlo. Je to smetanová kukuřičná kaše, která se podává buď jako vydatná příloha, nebo jako samostatný pokrm s houbami, škvarky nebo brynzou. Má specifickou chuť a i když je jeho příprava poměrně jednoduchá, uvařit dobrý banoš je umění. Původně se připravoval v kotli na ohni. V tomto receptu uvádím návod na jednu porci. Na poprvé nezkoušejte připravit větší množství, do toho se pusťte, až získáte praxi.
Budeme potřebovat:
200 g domácí smetany, nebo té nejtučnější, kterou seženete alespoň 40%. Z běžné šlehačky 30 -33 % se to nepovede
30 g jemně mleté kukuřičné mouky
Pokud to bude příloha, tak máslo nebo vyškvařený špek na omaštění a sůl na dochucení.
Pokud to bude hlavní chod, tak brynzu, nebo škvarky, nebo osmažené houby na banoš a sůl na ochucení
Postup:
smetanu nalijeme do kastrolu a velmi pomalu a za stálého míchání zahřejeme tak, aby se nepřipálila. Do teplé smetany postupně metličkou vmícháme mouku, až vznikne homogenní hmota bez žmolků. Pokračujeme v míchání a ohřevu. Hmota postupně vytvoří řídké těsto. V okamžiku, kdy se přestane lepit ke stěnám kastrolu je banoš hotov. Dejte na talíř a servírujte buď jako přílohu, nebo s houbami, škvarky nebo brynzou.
Марьянка Безега