Bograč
Bograč patří mezi nejznámější podkarpatská jídla. Původně to bylo jídlo pastevců, kteří navečer po práci do kotle naházeli všechno, co bylo zrovna k dispozici, a pak si pochutnali na silném masovém vývaru se zeleninou. Původ bograče je v Maďarsku, jehož součástí Podkarpatská Rus byla téměř 1000 let. Bograč (z maďarského bogrács = kotel) je předchůdce guláše a kromě samotného Maďarska se vaří i ve Slovinsku, Chorvatsku, Rumunsku a v západních oblastech Ukrajiny. Na Podkarpatské Rusi ale žáci předčili učitele, a podle našeho názoru se zde vaří nejlepší bograč. Podobně, jako u jiných krajových jídel, i u bograče existuje celá řada zaručených receptů. Společné je to, že do bograče patří různé druhy masa, paprika, cibule, mrkev a brambory. Bograč musí být hustý a měl by se připravovat ve velkém kotli na ohni.
Budeme potřebovat:
150 g uzené slaniny nakrájené na kostičky
rostlinný olej
500 g vepřové krkovice* nařezané na kostky
500 g jehněčí žebra* rozsekaná na menší kusy
500 g hovězí ho krku nebo kližky* nařezané na kostky
3 cibule nasekané na drobno
6 palic česneku, rozdrcených
4 rajčata čerstvá oloupaná, nebo z konzervy
1 mrkev nastrouhaná nahrubo
1, 5 kg brambor
feferonky nakrájené na kolečka dle chuti
1 petržel, 1 mrkev a 1 – 2 stonky řapíkatého celeru, vše nakrájené na kolečka
2 bílé a 2 červené papriky nakrájené na plátky
2 lžíce mleté červené maďarské papriky případně 1 lžíce a druhá lžíce uzené mleté papriky
kmín
5 bobkových listů
pepř a sůl
*) maso můžeme použít i jiné. Důležitá je jeho celková hmotnost a pestrost, aby byl bograč řádně silný chuťově vyvážený
Postup:
Do rozehřátého kotlíku vložte slaninu a za občasného míchání vyškvařte tuk. Přidejte cibuli a na středním ohni ji restujte do zlatova. Pokud se ze slaniny vyškvařilo málo tuku, přilijte olej. Až cibulka zezlátne, zaprašte ji paprikou, zamíchejte a přilijte trochu vody, aby se paprika nespálila. Vložte maso a za občasného míchání restujte. Maso po chvíli pustí vodu, kterou je potřeba zcela odvařit. Až je voda odvařená a maso se začne opékat, přidejte nastrouhanou mrkev, feferonku, kmín pepř a bobkový list. Promíchejte a krátce zarestujte. Přidejte polovinu česneku, promíchejte a potom přidejte rajčata a opět promíchejte. Až začne obsah kotlíku vařit, vložte papriku a přilijte tolik vody, aby bylo maso těsně pod hladinou a dusilo se, ne vařilo ve velkém množství vody. Na mírném ohni udržujte těsně na hranici varu a po hodině osolte. V případě potřeby vodu dolejte. Až je maso měkké (po 2 – 3 hodinách, podle jeho druhu a kvality), přidejte kořenovou zeleninu a tolik vody, aby pokrm získal konzistenci polévky. Přiveďte opět k varu a vložte brambory a zbytek česneku. Vařte, dokud brambory nezměknou. Hotový bograč podávejte posypaný čerstvou petrželí nebo koprem a s chlebem a podle chuti můžeme přidat i čerstvé, nebo sušené feferonky.