Tato jednoduchá pochoutka se většinou připravuje na ohni, ale dá se to zvládnout bez problémů v horkovzdušné nebo i obyčejné troubě. Původně se toto jídlo připravovalo jak laciná bezmasá verze šašlíku, ale poslední dobou se začíná rozšiřovat jako vynikající příloha k masu. Stěžejní surovina pro jeho přípravu je špek. V ideálním případě domácí, vysoký, uzený, z Podkarpatské Rusi přivezený. Místo něj se dá použít i špek z místních domácích zdrojů, nebo v obchodě koupený Iberský nebo z mangalice. Aby byl výsledek našeho snažení bezchybný, musí být špek vysoký, aby porýval celou plochu brambory. Takový špek se ale dá získat jen z prasete, které při porážce váží 150 a více kg a to je asi o 30 kg víc, než je běžné při průmyslové výrobě vepřového. Pokud použijete špek horší kvality, můžete přidat cibuli, Druhá podstatná surovina sloužící k dochucení je brynza. Pokud nemáte domácí zdroje, zkuste koupit brynzu ve stánku slovenských výrobců (např ve vchodu NC Královo Pole), nebo alespoň váženou u pultu. Použitelná brynza musí mít více než 50% ovčího mléka a co nejvíce tuku a sušiny.
Budeme potřebovat:
Brambory
Vysoký uzený špek, (cibuli)
Brynzu
sůl, pečící papír, špejle
Postup:
Rozehřejte troubu na 220 stupňů, brambory i se slupkou očistěte pod tekoucí vodou (a oloupejte cibuli).
Brambory nakrájejte na kolečka 2 cm silná, špek na plátky cca 0,5 cm (a cibuli na tenká kolečka).
Brambory jemně osolte - natáhnou sůl i ze špeku
Na špejli napichujte bramboru, špek, (cibuli), bramboru, špek, (cibuli).... až špejli zaplníte, použijte další.
Špejle naskládejte na plech s pečícím papírem a pečte cca 30 minut
Podávat můžete buď na špejlích s brynzou jako přílohou.
Nebo všechno ze špejlí stáhněte do mísy, přisypte k tomu brynzu, celou mísu protřepejte a potom podávejte jako přílohu, nebo samostatný pokrm.